Újdonságaink - Könyvajánlók

Lee Smolin: Mi a gubanc a fizikával?
Újdonságpolcunkról kölcsönözhetitek ki Lee Smolin elméleti fizikus Mi a gubanc a fizikával? - A húrelmélet problémái és a lehetséges kiutak című könyvét.
Teljes cikk >>


"Lee Smolin elismert elméleti fizikus amellett érvel ebben a tanulságos könyvben, hogy a fundamentális fizika - a természet alaptörvényeinek kutatása - kezd tévútra jutni. Az extra dimenziókról, egzotikus részecskékről, párhuzamos világegyetemekről és az elemi húrokról szóló elképzelések elkápráztatták a nagyközönséget - és megragadták a szakemberek képzeletét. Ezek az elképzelések azonban nincsenek kísérletileg igazolva, és közülük némelyik, köztük a húrelmélet, látszólag nem is kecsegtet ilyen lehetőséggel. A területet mégis ezek a hipotézisek uralják, magukhoz csábítva a legtehetségesebb kutatókat és a finanszírozás jelentős részét, olyan légkört teremtve, amelyben az újonnan felbukkanó, más utat járó fizikusok sokszor hátrányba kerülnek. Smolin felhívja rá a figyelmet, hogy ez a helyzet magát a tudományos fejlődést hátráltatja. Világosan, szenvedélyesen és mégis szakszerűen, közvetlen stílusban foglalja össze azokat a problémákat, amelyekkel szembe kell néznie a modern fizikának."


Harry Potter és a filozófia - Roxforti tananyag mugliknak
Ajánljuk figyelmetekbe újdonságpolcunkról a Harry Potter és a filozófia - Roxforti tananyag mugliknak című könyvünket. Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Teljes cikk >>


"Bármily hihetetlen, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig szinte minden amerikai egyetemen működnek "potterológusok", akik komoly kurzusokat hirdetnek J. K. Rowling hétkötetes regény...folyamáról, minden idők legsikeresebb sorozatáról. A tudósok szerint a Harry Potter-könyvek népszerűsége nem a véletlen műve, s nem is csak a varázslatos mesevilágnak köszönhető. Sokkal inkább annak, hogy az írónő az emberi gondolkodás történetének legalapvetőbb kérdéseit veti fel, olyan ismeretelméleti, metafizikai és morális problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel mindenkinek szembe kell néznie. A regénysorozat elemzői...azt mondják el e kötetben, hogy mi köze Harry Potternek és társainak Szókratészhez, Platónhoz, Arisztotelészhez vagy akár Kanthoz és Heideggerhez. Rávilágítanak arra, hogy a varázslóiskola egyes tanárai milyen ismert nevelési elveket vallanak...Érvelnek a regény keresztény erkölcsisége mellett, s vitatkoznak a radikális feministákkal, akik avíttnak tartják a sorozat nőképét."


216 - 217 / 217 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 5
a következőből: 44